Alumnportrett: En engasjerende hotelldirektør med store ambisjoner

UiS-Alumn: Martin Rødsten Sagen (33) er hotelldirektør på Ydalir hotell, Norges første campushotell, på Ullandhaug i Stavanger. Bachelorgraden i hotelledelse tok han på NHS/Universitetet i Stavanger.

mann som smiler

Martin R. Sagen er en inspirerende leder, som har et brennende engasjement for bransjen han opererer i. Det var derimot ikke helt åpenbart at han skulle ende opp som hotelldirektør bare noen steinkast fra Universitetet hvor han tok sin utdanning.

Vurderte økonomiutdannelse

Da Martin var ferdig med VGS, vurderte han sterkt å ta en økonomiutdannelse. Det var derimot redselen for å utdanne seg til et yrke hvor man i hovedsak sitter på et kontor, som gjorde at det endelige valget ble utsatt til etter han var ferdig i militæret.

Etter at militærtjenesten var gjennomført, reiste Martin en sesong til Alpene. Her skulle han jobbe som skiguide og reiseleder, i kombinasjon med en jobb på et hotell. I denne perioden kunne Martin fortelle oss at interessen for yrket vokste raskt, og at han bestemte seg kjapt for at en utdannelse innen hotell var veldig spennende.

Når Martin hadde vært i militærtjeneste i Stavanger, og i tillegg likte byen svært godt fra før av, ble valget etter hvert enkelt da han kunne studere hotelledelse ved NHS/UiS. Her likte han spesielt den kombinasjonen som utdanningen la opp til innenfor hotell, ledelse og økonomi.

Studietur til Polen

Når vi spurte Martin hva han husket best fra studietiden ved UiS, trekker Martin på smilebåndet og sier «med fare for å bli for useriøs, må jeg nok svare studietur til Polen». Han legger i etterkant til at turen i seg selv var uforglemmelig, og kunne fortelle oss at det var på denne turen han også møtte sin kone.

Jobben som hotelldirektør

Siden åpningsdagen av Ydalir Hotell den 14. mars har Martin jobbet som hotelldirektør, i tett kompaniskap med resepsjonssjef Martinus Helland og de til sammen tretten ansatte ved hotellet. Før Martin startet i stillingen som hotelldirektør ved Ydalir Hotell, jobbet han tre år som hotelldirektør i hotellkjeden Nordic Choice Hotels.  Med dette tok han til sammen med seg over åtte års erfaring innen hotell, ledelse, økonomi og salg fra bl.a. Compass Group og Nordic Choice Hotels. Ydalir fungerer som tidligere nevnt som et campushotell ved UiS, men har også et stort kommersielt potensial med sin sentrale beliggenhet og unike utforming.

Når vi spurte Martin hvilken del av studiene ved UiS han har hatt mest nytte av i arbeidslivet trekker han frem strategisk hotelledelse og samfunnsøkonomi som verdifulle deler av sin bachelor i Hotelledelse.

I og med at Martin i dag jobber som hotelldirektør stilte vi spørsmålet om hva han selv mente var det beste med jobben sin. Med en gang trakk Martin frem at en varierende arbeidsdag er noe han setter stor pris på i jobben sin. Han fortsetter med å si at han kan kombinere to av de tingene han liker best, nemlig å levere hyggelige gjesteopplevelser og på samme tid drive med strategisk planlegging for drift og økonomi.

Råd til dagens studenter

Nå er det åtte år siden Martin ferdigstilte sin bachelorgrad i Hotelledelse. Vi spurte derfor Martin om han hadde tre verdifulle råd som han kunne gi til dagens studenter ved Universitetet i Stavanger. På dette spørsmålet svarte Martin at det å finne seg en relevant deltidsjobb vil være råd nummer 1 til studenter i dag. Han trekker også frem nysgjerrighet og ansvarlighet som anbefalinger.

  • Råd 1: Finn en relevant deltidsjobb
  • Råd 2: Vær nysgjerrig
  • Råd 3: Ta ansvar

Martin og Ydalir hotell gir tilbake

For alle nåværende studenter (15%), tidligere studenter (15%) og deres familier (10%) gir Ydalir hotell nå muligheten til å bestille overnatting hos dem med en hyggelig rabatt.

Skrevet av: Sven Magnus Skimmeland / sven.m.skimmeland@uis.no